czwartek, 19 września 2013

Schab po chińsku... z kurczaka

Tak, tak, patrząc na opis potrawy można mieć już na wstępie pewne wątpliwości, jednak oryginalnie używa się wieprzowiny, ja - z różnych racji - zamieniam ją na piersi kurczaka - smak równie dobry, a nawet wyśmienity. W końcu to jedno z moich popisowych dań. Ale może od początku, co nam będzie potrzebne?

SKŁADNIKI

1/2 główki białej kapusty
0,5 kg pieczarek
3 - 4 cebule
5 - 6 większych marchewek
1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej
2 piersi z kurczaka
2 kostki rosołowe z kury
3 ząbki czosnku
3/4 butelki sosu sojowego (z czerwoną nakrętką)
olej


A teraz możemy zabrać się do roboty. :) Niestety, potrawa jest trochę czasochłonna, najwięcej czasu oczywiście spędzimy na krojeniu warzyw, gotowanie przy tym to pikuś, ale za to efekt nagrodzi nam niedogodności. 


Najpierw przygotujmy marynatę do mięsa. Pół buteleczki sosu sojowego wlewamy do miseczki, dodajemy olej i drobno posiekane ząbki czosnku. Piersi z kurczaka kroimy bądź to w pasku, bądź w kostkę i wkładamy do marynaty, najlepiej odstawić na pół godziny do lodówki.

W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę kroimy w płaskie słupki długości ok 7-8 cm, fasolkę obgotowujemy (ale nie rozgotowujemy), pieczarki kroimy nie za drobno, cebulę w kostkę, a kapustę ścieramy na tarce bądź kroimy nożem w cienkie paski.  Dwie kostki rosołowe zalewamy wrzącą wodą w dużym kubku.

Najpierw w dużym garnku, na oleju, podsmażamy mięso z marynatą, gotowe odstawiamy do miseczki na bok. Dolewamy trochę oleju i wrzucamy pokrojoną marchewkę, podsmażamy i podduszamy ją aż zmięknie, następnie dodajemy cebulę, po chwili dorzucamy pieczarki, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, dorzucamy fasolkę i kapustę. Dokładnie mieszamy wszystko i zalewamy rosołem, kiedy kapusta zmięknie dorzucamy mięso z marynatą, podgotowujemy kilka minut i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, najlepiej podawać z ryżem. Voila!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz